ASCA Brugge 1
HVAC

Administratief Centrum, Brugge

Energiezuinigheid, duurzaamheid en ecologisch verantwoord gebouw.

Met het Administratief Centrum Sint-Andries realiseert Artes Group een pilootproject voor Brugge. Energiezuinigheid, duurzaamheid en ecologisch verantwoord gebruik van energie staan hierbij centraal.

Het Administratief Centrum Sint-Andries in Brugge ondergaat een ware metamorfose voor een totaal budget van 8 miljoen euro. Het project omvat zowel renovatie als nieuwbouw en zal vanaf begin 2025 onderdak bieden aan een deel van de Brugse politie en verschillende stadsdiensten.

Uit respect voor de historische waarde van het administratief gebouw wordt het niet volledig afgebroken, maar grotendeels gerenoveerd. Wat wél onder de sloophamer verdwijnt, is de achterbouw die uit de jaren 1950-1960 dateert. Die sloopwerken zijn intussen officieel gestart.

Drie volumes
Bij de renovatie wordt veel aandacht besteed aan energiezuinigheid, duurzaamheid en ecologisch verantwoord gebruik van energie zodat de warmte niet meer door ramen en deuren naar buiten vliegt, zoals nu al te vaak het geval was. De nieuwbouw zal uit drie volumes bestaan: een fietsenberging voor de politie, een tweede uitbreiding voor onthaal en sanitair, en als laatste een uitbreiding over drie bouwlagen voor het stallen van zeven politievoertuigen op het gelijkvloers en administratieve functies van de politie op de verdiepingen.

De administratieve diensten van de stad blijven gevestigd in het bestaande herenhuis, maar zullen vanwege toegankelijkheid verhuizen naar het gelijkvloers. Het gebouw zal volledig fossielvrij verwarmd worden en dient als pilootproject voor de stad Brugge.

Artes Uptech verzorgt de installatie van ondermeer:

  • Geothermische warmtepomp van 135 KW
  • Koeltechnische installatie
  • Pulsie en extractiegroep van 9085 m³/h
  • Sanitaire installatie
  • Drukverhogingsinstallatie
  • Regenwaterrecuperatiesysteem

Opdrachtgever

Stad Brugge

Bedrag

906.687 euro

Design

Gino Debruyne & architecten

Studiebureau

Ingenium

Uitvoering

2023 - 2025

Bouwplaats

Gistelsesteenweg 524, 8000 Brugge

Terreinen: HVAC, Openbare gebouwen, Prefab technieken, Sanitair, GBS (Gebouwenbeheersysteem)

Gelijkaardige werven

Al onze werven